(Anti)Sociali, Studenție

Tu știi ce este Burnout-ul și cum să-l minimizezi eficient?

B

urnout-ul este una din problemele reale cu care se confruntă în prezent clasa muncitoare a lumii, pe lângă depresie și bullying la locul de muncă. Acestea 3 sunt primele cele mai mari probleme pe care oamenii le întâmpină la locul de muncă, afectându-i astfel pe toate planurile sale. Oamenii tind să își ducă locul de muncă acasă, iar „casa” la locul de muncă, conducând astfel la un psihic afectat și un corp îmbătrânit de probleme, ducând la spitale, psihologi și, netratat, la izolare socială, self-harm și lista continuă.

Stresul la locul de muncă tinde să fie de multe ori confundat cu Burnout-ul, dar lasă-mă să te lămuresc: stresul la locul de muncă tinde să acționeze pe o perioadă scurtă de timp (în perioada unui proiect, într-o perioadă mai aglomerată, de obicei există un motiv principal, sau mai multe). Burnout-ul apare atunci când stresul predomină o perioadă mai lungă de timp.

Burnout-ul este definit ca fiind o stare de epuizare a forței fizice și a psihicului, dar și a motivației, determinat de stresul prelungit sau de frustrare. Burnout-ul are consecințe foarte grave dacă este lăsat netratat!

Din ce cauză poate apărea ?

📌Când nu avem clare expectanțele job-ului

📌Când lucrezi într-o echipă disfuncțională în care nu îți poți arăta potențialul sau care te tratează într-un mod nepotrivit

📌 Atunci când simți că nu ai nici un suport în organizație

📌 Când ți se oferă doar proiecte monotone și nu poți avansa pe plan profesional

📌 Când apare bullying-ul la locul de muncă din partea colegilor, șefului, când nu ești luat în serios de nimeni

📌Când nu ți se recunoaște (niciodată) munca pe care o faci

📌Când te forțezi să faci anumite task-uri la locul de muncă, ce-ți crează stres și frustrare

📌Când disprețuiești locul de muncă și persoanele din acel mediu

📌 Când îți ocupă mult prea mult timp, determinându-te să te izolezi de familie și prieteni

📌…

Înainte de a vedea dacă într-adevăr ai recunoscut burnout-ul corect, sunt câteva întrebări pe care trebuie să ți le adresezi, dacă nu ai opțiunea de a merge la un psiholog, precum (și multe altele):

Cum putem minimiza / preveni Burnout-ul ?

Oamenii tind să facă o greșeală destul de mare atunci când realizează ce înseamnă Burnout-ul : aplică metode de prevenție de scurtă durată, sau doar pe moment, precum: o vacanță, concediu / concediu medical, câteva ieșiri cu prietenii; Însă acesta este un mod eronat de a preveni Burnout-ul.

Astfel că:

  1. Ai grijă de corpul și mintea ta!

În primul și primul rând, trebuie să-ți recapeți energia fizică și psihică : gândește-te serios la cele 6-8 ore de somn / noapte ; bea multă apă pentru a te hidrata, mănâncă cele 3 mese pe zi și asigură-te că ai aportul de proteine, carbohidrați, vitamine ! Detoxifiază-ți corpul și renunță la gustările de la 2 dimineața când trebuie să faci acel task! Ocupă-te de dimineață de el! Poți face exerciții de dimineață sau seara, după o zi grea, în care să elimini prin sport toți nervii adunați!

2. Scapă de stres !

Aici vorbesc de : meditație (10 minute dimineața, în care nu te gândești decât la tine, la ceea ce vrei să faci, în care îți relaxezi mușchii, aduci o pală de vânt gândurilor tale) ; Bea o cafea / ceai în liniște sau la o discuție cu cineva drag. Încearcă să nu-ți încarci mintea de la prima oră a dimineții cu task-urile zilei!

Poți accesa diverse tehnici de relaxare, de meditare, poți face un jurnal al stresului pentru a determina principalele cauze care îți provoacă stres și frustrare pentru a le ocoli și elimina data viitoare.

3. Prioritizează-ți activitățile ! Managementul timpului.

Un mod de a evita stresul și anxietatea când ai prea multe activități este să faci o listă cu tot ce ai de făcut pe o perioadă de timp de o săptămână. Este un mod foarte eficient de a realiza importanța task-urilor și de a economisi timp, nervi, dar și de a scăpa de stres!

4. Preia controlul !

Dacă simți că ești mai potrivit pentru un task sau îți dorești să faci ceva anume și nu ești băgat în seamă: preia controlul! Vorbește clar și răspicat, asigură-te că ai un ton al vocii care dorește atenție și răspunde la provocări. Dacă vrei ceva, ia acel lucru cu mâna și voința ta.

5. Învață să zici „NU”!

De foarte multe ori suntem puși în situația să facem ceva ce nu ne dorim. Task-uri extra, activități pe care nu noi ar trebui să le facem și așa mai departe. Învață să refuzi, să zici politicos nu, pentru că este vorba de starea ta psihică, de timpul tău, de energia și dorințele tale. 

Imperios necesar este și să discuți cu colegii / șeful tău ceea ce nu îți convine și te face să te simți neapreciat și umilit la locul de muncă. Fă-te auzit/ă, altfel tu vei avea de suferit dacă nu demonstrezi că poți fi puternic/ă.

6. Accesează-ți suportul social

Fie că vorbim de membrii familiei, de prieteni apropiați, soț/soție, iubit/iubită – este foarte important pentru sănătatea ta psihică și fizică să îți verbalizezi sentimentele, trăirile, emoțiile. Cere sfaturi, opinii, deși la început poate îți va fi greu. Este extrem de important să ai un suport social lângă tine, pentru că este important să nu te simți singur/ă.

7. Oferă-ți timp pentru tine

Fie că vrei să vezi un film singur/ă sau cu alții, fie că vrei să citești o carte, să pleci în alt oraș – încearcă să te detașezi în timpul liber de tot ceea înseamnă viață profesională. Încearcă să nu îți aduci locul de muncă acasă, și invers. Oferă-i corpului și minții tale liniște atunci când nu ești la locul de muncă.

Pentru mai multe modalități de a reduce Burnout-ul și stresul, puteți apela oricând la un psiholog, fie puteți accesa diferite site-uri științifice.

Voi ați resimțit un astfel de stres / frustrare cât să aveți nevoie de aceste modalități ?

Share

Comments

comments

You may also like

1 Comment

  • Georgy

    Buna! Poti crea un articol despre banchet? Cum a fost?Ce rochie ai avut in a 12a? Ti a placut mai mult asta sau cel din a 12a? Sper sa mai pui poze ^^ app in Italia l ati facut?

    May 31, 2018 at 11:40 AM Reply
  • Leave a Reply