(Anti)Sociali

Suntem responsabili doar pentru ceea ce spunem, nu și ceea ce alții înțeleg

De multe ori pățesc ca vorbele să-mi fie răsucite, răsturnate, date peste cap, prost interpretate, ignorate, uitate, neasimilate, și știm cu toții cât este de frustrant.

Știm cu toții că vorbitul în zadar ne provoacă o iritabilitate. De ce ne mai chinuim dacă nu suntem ascultați? De ce ne răcim gura degeaba, vorba românului? Și partea și mai frustrantă este că ajungem într-un punct în care nu mai putem spune nimic – avem un blocaj practic. Am învățat târziu că singurul mod prin care aș putea să scap și să nu mai am nici o reacție… este să-mi vorbesc mie singură și să-mi spun cât mai sincer și, evident, pe drepte, faptul că


SUNT RESPONSABIL(Ă) DOAR PENTRU CEEA CE SPUN, NU ȘI PENTRU CEEA CE ALȚII ÎNȚELEG.


Deci, fi atent! Data viitoare când crezi că cineva „te înțelege” cam cum am menționat în prima frază (Aia cu răsucite și așa mai departe, pentru că să fim serioși, toți pățim asta) pur și simplu dezinteresează-te. Ceea ce îi afectează pe alții prin propria mână, nu te interesează, nu te privește.

Ca în scriere, dacă ar fi să luăm un exemplu mai bun. Știi tu, chestia aia reală cu virgula, folosită corespunzător. Nu poți face asta: „ Mama a mâncat câinele?”, în loc de asta : „Mama, a mâncat câinele?”. Doar că în vorbire, există o gamă mult, exagerat, hiperbolic de mare de înțelesuri. Nu ne putem și nu le putem bara pe toate, să fim serioși.

Să revenim cu picioarele pe pământ, bine? În primul rând, lumea e făcută să fie înțeleasă. În al doilea rând, lumea e predestinată să nu fie înțeleasă. Înțelegi? Nu? Bine, zic altfel. Ești o persoană responsabilă de viața ta, de acțiunile tale. Asigură-te întotdeauna că ceea ce faci este spre binele tău și, prin dăruire, ambiție și determinare, și spre binele altora, dacă vrei, nu e necesar, știi tu… În fine. Ești o persoană responsabilă de trecutul, prezentul și viitorul tău ( încearcă să faci asta și cu familia ta, totuși, dacă vrei).

Deci, te faci responsabil de cuvintele și faptele tale, indiferent de motiv, atât. Ca să nu mai spun de faptul că doar pentru că faci un lucru rău, nu înseamnă că ești o persoană rea. Voiam să fac o paranteză, multă lume nu înțelege asta, e trist.

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply