(Anti)Sociali, 3am

Nu ai nici o obligație să fii cine erai acum un an, acum o zi sau acum zece minute

U

n lucru rareori acceptat de oameni este schimbarea cu care ei cred că se confruntă în persoanele cu care interacționează. Te obișnuiești cu o persoană așa cum se afișează în fața ta în societatea, în particular, în grupuri mai mici sau mai mari, în diferite situații – îți faci o idee, te modelezi conștient sau inconștient după aceștia, până apare o situație care-ți dezarmează comportamentul și, mai ales, credințele/părerile.

Vezi tu, eu îmi susțin ideea că oamenii nu se schimbă atât de ușor fără o experiență semnificativă. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem, totul se schimbă încetul cu încetul, fie că realizăm, fie că nu. Ca acea schimbare reală să survină, motivul ar trebui să fie al naiba de bun, de întemeiat; învățătură de minte, ce să mai! Iar schimbările acelea ce au avut cale lungă de parcurs (cum ar fi să devenim mai sociabili, mai deschiși sau chiar mai închiși, să fim mai nu-știu-cum astfel încât noi să fim ultimii care observă) sunt doar rezultatul interacționării și dezvoltării noastre absolut și universal normale.

La naiba, și totuși nu ai nici o obligație să fii cine erai acum un an, acum o zi sau chiar acum zece minute. 

… ceea ce mulți nu pot concepe, nu pot înțelege sau nu vor, așa că apare afirmația aceea care te face fie să te bucuri idiotic, fie să-ți dai ochii peste cap, fie să zâmbești ironic sau să ai un poker face de nu te miri cum: „te-ai schimbat”. Te rog, mai spune-mi. M-am schimbat în bine? Mă bucur pentru mine. M-am schimbat în rău? Ce fel de rău, pentru mine sau mai degrabă pentru tine, căci nu înțeleg. Sunt atât de multe lucruri pe care oamenii nu le pot accepta fără să-ți scoată ochii, să asume sau să interpreteze, încât de multe ori ajungem să ne simțim vinovați noi pentru ceva ce nu se merită sau chiar ajungem să credem că „ne-am schimbat” în privințele în care ne este spus.

 Nu ai nici o obligație să rămâi același om, să ai aceeași părere, să ai aceleași idei, să continui cu aceeași mentalitate. Nu ai nici o obligație să rămâi aceeași persoană pentru tine/cineva sau să te schimbi de dragul cuiva, ci trebuie doar să înveți să te adaptezi. Acceptă ceea ce nu poți schimba și schimbă ceea ce nu poți accepta.

Ferește-te să devii persoana care ziceai mereu că nu vrei să fii. Ferește-te să iei de bun tot ceea ce spune lumea, căci nu toți te-au cunoscut în momentele tale rele, de disperare, de tristețe, ca în cele bune. Ferește-te să rămâi în zona ta de confort, căci deși este un spațiu minunat și însorit, nimic nu poate crește acolo. Ferește-te să crezi că poate ai făcut prea multe greșeli, pentru că o greșeală nu e cu adevărat o greșeală dacă ai învățat ceva din ea.

Ai înțeles, da? Prima regulă? Să fii sincer cu tine însuți când vine vorba de schimbări, să le accepți
pentru tine mai întâi, apoi pentru restul. Și cum ești sincer cu tine, încearcă să accepți și schimbările care vin din partea celorlalți. Așa cum tu ai dreptul de a te schimba în 10 minute sau într-un an, cu sau fără motiv, așa au și ceilalți, deci nu fi o scârbă mică ce judecă atunci când observă acest lucru, scuză-mi expresia, e scrisă cu mare drag. (Serios). Așa cum tu nu ești obligat să fii același om de acum un an, nici ceilalți nu sunt, pentru că o schimbare survenită în cineva înseamnă o încercare de adaptare din partea celorlalți.

Pentru că, știi cum e, uneori, o schimbare e tot ceea ce ai nevoie în viață, e primul pas spre fericire. Pentru că lumea se schimbă odată cu tine și tu te schimbi atunci când lumea ajunge la fel.

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply