(Anti)Sociali

Mai știi când voiai să pleci de-acasă și să faci pe responsabilul?

Încă de pe la începutul liceului, începem să simțim acea dorință arzândă de libertate. Adolescenți, credem că noi suntem cei ce mereu avem dreptate, suntem zmei, toată lumea trebuie să ne asculte și să facă cum vrem noi, altfel începem să facem crize și să ne comportăm precum adolescenții-copii ce nu recunoaștem că suntem.

Ne dăm peste cap în lung și în lat că suntem responsabili ( sau nu, depinde de caz ), că putem avea grijă de noi și că părinții ne bat la cap și tot ei sunt în 90% din cazuri de vină. Cam orice adolescent ajunge să gândească la un moment dat „ Am crescut, m-am maturizat, lăsați-mă să fiu liber!”.

Și faci pe copilul rebel uneori sau mai tot timpul. Îți dai impresia că îți permiți anumite lucruri datorită vârstei tale și te consideri apt să faci ce fac adulții. Crezi că ai un cuvânt de spus în orice situație și ai impresia că nimeni nu te înțelege.

Vezi tu, să fii adolescent e greu pentru un părinte. Îți suportă fițele, așa-zisa maturizare, crizele, pretențiile, „problemele” și așa mai departe. Crezi că ești în stare să ai grijă de tine și ai impresia că părinții nu mai știu nimic despre tine. De asemenea, crezi că ai cele mai mari probleme din lume. Așteaptă să plătești o rată de milioane întregi la bancă, apoi mai vorbim. Vai, Doamne, de te-ai uita puțin pe lângă tine.

Iar la un moment dat, ajungem la partea cu „Abia aștept să plec la facultate!”. Doamne, de câte ori n-am zis-o și eu. Și tocmai acum îmi dau seama ce prostie mare am făcut.

 Tu, rebel mic, ascultă puțin la mine.

Nu ești atât de zmeu precum crezi. Poate îți insulți părinții și le faci viața grea, pentru că ai impresia ( sau chiar crezi ) că așa se cuvine. Și crezi că vrei să scapi de ei și să fii liber, să pleci și să vezi lumea, deși banii tot de la ei vin. Și chiar crezi că te vei descurca, că ești un copil responsabil, nu zic nu, cine știe, nu te cunosc personal, dar ascultă puțin la mine: Vei regreta chiar atunci înainte de despărțire câte ai zis și câte ai făcut și n-ai făcut.

Îți zic din experiență: mai am două-trei zile și plec, lăsându-i pe ai mei singuri într-o casă mare și goală fără atmosfera pe care o făceam eu. În aceste ultime două săptămâni am stat aproape toată ziua cu ei ( când nu erau la muncă ) și am vorbit.

Legătura pe care o stabilești la un final de capitol e una din cele mai strânse legături pe care le vei forma și de care-ți va păsa.

Tu, rebel mic, îți va părea rău de unele lucruri pe care le-ai zis și le-ai făcut. Și crede-mă, atunci când pleci, nu e totul numai un zâmbet. Nu te vei gândi doar la „Oh, Doamne! Abia aștept să ajung și să fac asta și să fac cealaltă și etc.”. Te va lua dorul și nostalgia destul de puternic. Vei fi lovit în plin de tristețea părăsirii comodității și a lipsei grijilor. Doar pentru că tu ai impresia că ai tăi te stresează acasă și plecând de lângă ei vei rezolva „mare parte din problemă”, gândește-te încă odată. (Depinde și de caz, mai sunt și familii cu probleme, la care nu comentez. )

Cu toate acestea, într-un fel, te înțeleg. Nu mă contrazic cu mine însămi, nu, nu trebuie să înțelegi așa. Știu cum este să simți că vrei să pleci și să vezi lucruri – dar sentimentele diferă, intențiile din spatele acelor dorințe diferă. Să fii rebel nu e un lucru rău uneori, înveți mai repede lucruri pe care alții le descoperă în mijlocul 20’ilor. Dar fii rebel cu cap.

Share

Comments

comments

You may also like

4 Comments

 • Loredana

  Pe cât de mult vreau să văd cum e la facultate, sau facultă aşa cum îi zice o prietena de-a mea, nu vreau să pierd ceea ce am acum. Eu am plecat de acasă odată cu începerea liceului şi nu mi-am dat seama cu adevărat ce înseamnă. Acum mă loveşte realitatea. Ce-i drept vreau să înceapă perioada aia din viaţa mea, dar deocamdată îmi place asta în care sunt.
  P.S Succes la Sibiu. <3

  September 24, 2015 at 6:38 PM Reply
  • Amii

   Mulțumesc frumos ♥

   September 24, 2015 at 6:53 PM Reply
 • Sophie

  Adevăr grăiești, Emma! ^^ (nu am niciun comentariu inteligent la ora asta pentru că mi s-a scurs inspirația în compunerile pentru școală)
  De asemenea, succes participanțiilor!

  September 24, 2015 at 7:15 PM Reply
 • Joujoulees

  This is totally me! I’m this little rebel! =)

  September 25, 2015 at 5:14 AM Reply
 • Leave a Reply