(Anti)Sociali, 10 lucruri

9 Lucruri pe care nu ar trebui să i le spui unei persoane și pe care nu ai dreptul să le judeci

S

unt anumite lucruri pe care le spunem fără să le gândim, bine, poate majoritatea lucrurilor. De multe ori trăim cu impresia că sunt corecte, că facem bine ceea ce facem, că nu judecăm și că suntem alături de persoana respectivă atunci când „dăm un sfat„ sau facem pe înțelegătorii. Dar hai să-ți spun o chestie: cealaltă persoană nu-ți vede presupusa intenție de bine, dacă o putem numi așa.

Există câteva bariere pe care noi nu ar trebui să ne permitem să le depășim dacă nu le înțelegem, oricât de empatici sau oricât de multă teorie știm despre un subiect anume. Nu putem spune că „O să-ți treacă” referindu-ne la depresie, la fel cum nu putem spune „Să te simți bine în corpul tău” unei persoane supraponderale, vorbe venite de la o atletă. Nu, nu înțeleg, dar e strict opinia mea. Nu spun nici că nu e relativ bine în anumite cazuri ceea ce zic – dar pur și simplu există acolo o barieră care ține de bunul simț, de o înțelegere cu un semn de STOP.

tumblr_o2ab35x0gp1r000uao1_1280

 1. Niciodată nu judeca o persoană pentru fizicul său, în mod special dacă nu îi cunoști povestea.

  Poate fi vorba de o problemă medicală sau pur și simplu mâncarea e o lege de viață. Spunându-i că „Să te simți bine în pielea ta” sau „Contează interiorul” unei persoane în condițiile în care acea persoană emană încredere cât pentru poporul chinez, iar cealaltă persoană nu, creează o neîncredere bruscă, un fel de anxietate, o stare de disconfort pentru acea persoană – și e total absurd să crezi că o faci să se simtă mai bine. Pentru că hai să fim serioși, cine nu capătă o stare de nesiguranță sau pur și simplu se enervează când este direct (verbal) sau indirect atacat? Nu e în regulă să te iei de o altă persoană pentru cum arată, ține de respectul pe care îl ai și față de tine. Sunt de acord cu faptul că fiecare persoană ar trebui să se simtă bine în corpul său, dar asta în condițiile în care realizează asta pe cont propriu, în care-și spune singur și încrezător – pentru că este adevărat.

 2. Depresia nu este o poezie tristă, demnă de milă

  Vorbim aici de o problemă reală. M-am săturat să văd frumusețile alea optimiste care cred că un zâmbet și câteva vorbe pozitive pot ajuta o persoană peste noapte. Nu ai dreptul să judeci o persoană aflată în depresie pentru că nu este o „artă” așa cum văd de prea multe ori că este mediatizată pe alte site-uri. Nu toți ne permitem să spunem de ce are nevoie persoana respectivă sau cum să se comporte brusc.

 3. Nu aproba niciodată pe cineva care spune că are „o viață de c****”.

  Nu. Pur și simplu nu. Știm bine cum e să ai zile bune și mai ales zile proaste, dar de la a trece la zile până la a generaliza la viață… Nu. Viața e frumoasă dacă încerci. Totul se rezumă la decizii, iar dacă într-o zi sau într-o perioadă iei numai decizii proaste – asta e, totul trece, timpul nu rămâne pe loc pentru tine și mai ales nu în perioada aia.

 4. Persoana contează, nu diagnosticul.

  Nu de multe ori văd prea multe persoane care îi judecă pe alții când observă sau aud cu ce se confruntă. Are o tulburare a dispoziției? Sau anxioasă? Sau ale alimentării? Sau ale controlului impulsurilor? Sau de personalitate? Nu e vina lor, nu ei au decis să se nască sau să aibă aceste tulburări. Nu fi un impertinent care vede doar coperta cărții.

 5. Mai bine spune că va fi greu până să reușească, decât să minți frumos.

 6. Tulburările de alimentație nu sunt o alegere. Nu sunt o schimbare a dimineții următoare și nu sunt de privit cu mândrie sau de încurajat.

 7. Nu aproba niciodată ceva cu care nu ești de acord în ceea ce spune cealaltă persoană.

  Ceea ce găsesc greșit la multe persoane este tendința de a încurca înțelegerea cu sfătuirea indirectă. Dacă aprobi ceva cu care nu ești de acord, ceva ce găsești greșit, nu încerca să faci cealaltă persoană să audă ce vrea să audă, nu aproba ceva ce ar putea conduce la lucruri mai rele. Practic, îi spui că un lucru ce ți se pare sau este într-adevăr nepotrivit, este corect.

 8. Nu veni niciodată cu argumente de asemănare sau pro atunci când o persoană îți spune problemele ei sincere. Acea persoană caută să fie înțeleasă și ascultată, nu să i se spună indirect lucruri pe care oricum le știe. Nu vrea să audă prin ce au trecut alții. E momentul acelei persoane, nu a celorlalți. E un moment de egoism pur și inocent.

 9. Anorexia VS obezitatea

  Cea mai cea dintre toate, deși am cam pus accent și în alte puncte mai sus. Observ cum lumea se împarte în atâtea tabere, încât realizez că oamenii au pierdut esențialul, faptul că acelea reprezintă o problemă ce nu trebuie mediatizată, încurajată sau acceptată de persoane care nu înțeleg și doar se lasă conduși de suprafața societății. Persoane ce cred că femeile cu formă sunt la modă și insultă persoanele cu „bețe” (vai că așa înnebunesc când citesc sau aud așa ceva) VS persoanele care insultă „umflații” și susțin modul de viață cu 2 felii de mere și un ou fiert pentru un corp sănătos. Stai stai stai. Că acum am spus doar 2 tabere. Mai e și tabăra indiferentă care insultă ambele tabere precedente și tabăra care vede cică frumusețea din spatele acelor probleme cu care se confruntă multe persoane. Să fim serioși, cine suntem noi să intervenim în viața altei persoane în condițiile în care noi nu trecem prin așa ceva?

  Și dacă trecem, trebuie să realizăm că fiecare om este unic, diferit și special în felul său, indiferent prin ce trec și cu ce se confruntă și nu merită să fie scoși în evidență ca niște exemplare la muzeu. 

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply