Studenție

“Ce vei face după facultate?”

C

red că este cea mai frecventă întrebare pe care o primește orice student, dar și, din punctul meu de vedere, cea mai frustrantă. Sunt încă boboc, deși se pare că primul an de facultate se duce destul de repede, fiind la o săptămână de semestrul al doilea. Prea repede! Am învățat ceva? ȘTIU CEVA?!

Atunci când vi acasă după o perioadă lungă de timp și te întâlnești cu prietenii, dar mai ales toate rudele, indubitabil vei primi tot felul de întrebări, știi tu, întrebările alea puse fie din curiozitate, prietenie, fie din dorința de a știi dacă vei ajunge mai bine în viață ca ei, că na, oamenii sunt mândri din fire și nu le place ca cineva să fie mai bun ca ei. La unele vei răspunde entuziasmat, ce-i drept, iar la altele mai puțin, ca aia nesuferită din titlu. Și, cel puțin eu, am trecut deja prin 2 din cele 3 momente pe care le consider esențiale când vine vorba de „De după facultate”, dar probabil că sunt alte n momente prin care trece orice student sau chiar liceean

 1. Momentul ăla de proaspăt student

  În care știi ce vrei să faci după facultate, pentru că te-ai gândit la ceva de dinainte, ți-ai făcut planuri, ai idei  VS 
  În care habar nu ai de ce ai venit acolo, de ce exiști în spațiul ăla și cu materia aia care-ți umple capul.

 2. Momentul studentului gânditor

  E momentul ăla pe care-l ai după trecerea unei perioade la facultate, după acomodarea cu materia, în care fie îți sunt spulberate visele, fie se mențin, fie se scutură oleacă și începi să te panichezi că nu știi ce să faci cu viața ta de aici încolo așa că te lași dus de val.

 3. Momentul absolut

  N-am ajuns să-l experimentez, dar cică e momentul acela în care Universului i s-a făcut milă de tine și ți-a dat inspirație cum să răspunzi la întrebarea din titlu, fără a-ți crea singur panică.

tumblr_mxowt2aFej1qm6qwdo1_500

 Dar hai să-ți spun ceva. E în regulă să nu știi ce să faci. E în regulă să te sperii pentru că nu găsești nimic din ceea ce ți-ar plăcea și ce ți-ai imagina(t). E în regulă să răspunzi cu „nu știu”, pentru că toate până la urmă vor avea un scop. Poate nu știi acum, poate nu știi niciodată, dar atâta timp cât mergi cu capul ridicat și înainte cu încredere – vei vedea că lucrurile se vor aranja.

Să fii derutat e un lucru esențial în drumul spre regăsirea ta. Fie că ai 17, 18 ani și ești în perioada în care te crezi zmeu, perioada în care te simți capabil de multe sau de nimic în același timp, perioada în care-ți faci planuri, sperând că nu vor fi date uitării sau aruncate într-un colț al trecutului. Fie că ai 24, 25, termini facultatea și nu știi ce să faci. Fie că ai 30 și ceva de ani și simți că locul de muncă nu ți se potrivește, nu te simți așa cum sperai că te vei simți când erai mai tânăr, că nu te regăsești. Fie că ai 40 de ani și nimic parcă nu ți se mai pare atractiv și care să merite osteneala… Totul se întâmplă cu un scop, crede-mă.

Nu te descuraja doar pentru că ai o perioadă proastă. Pentru că e o PERIOADĂ, nu toată viața. Nu te descuraja pentru că ai picat odată, de două ori, de trei ori, ai timp să te ridici și să pici iar și să te ridici, pentru că așa te formezi ca om. Dacă reușești din prima (lucru admirabil și foarte rar), atunci cum știi să te ridici când vei cădea?

 Prin urmare, data viitoare când vei fi întrebat „Ce vei face după facultate”…

unde voiam să ajung cu asta…?

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply