10 lucruri

Ce mi-aș fi dorit să știu acum un an de zile #12sfaturipentrutine

N

ici nu știu când a trecut un an. Mă simt încă proaspăt scăpată de examenele și rezultatele de la BAC, mă simt încă proaspăt absolventă de liceu, pregătindu-mă de ultima vară înainte de facultate. Și totuși, uite-mă, acum mă pregătesc de anul 2.

Nici nu știu când am realizat atât de multe lucruri, dar cred că în sinea mea le știam, diferența o făcea faptul că nu acceptam acele lucruri. Ce vrei, pe atunci adolescentă la 18 ani, 19, forțată să-mi aleg facultatea care să-mi scrie viitorul, când eu trebuia să ridic mâna să merg la baie și mă luptam, efectiv, pentru niște note. 

Să-ți spun drept, sunt lucruri pe care mi-aș fi dorit să nu le realizez încă, pentru că mă fac să urăsc anumite lucruri, momente sau oameni, iar eu sunt prea tânără să urăsc, adică cu ce mă ajută asta? Urând pe cineva, dau dovadă că m-a învins, iar eu sunt o luptătoare, cum ar trebui toți să fim de altfel.

Cu toate acestea, mă gândeam să-ți dezvălui acele câteva lucruri pe care eu una mi-aș fi dorit să le știu, sau mai bine spus, să le accept acum un an de zile sau mai mult.

tumblr_o0kkbvKvdE1qensvro1_500

 1. Să nu mă mai ascund în spatele unor pretexte / scuze / altor persoane.

  Dacă am ceva de zis, zic. Dacă nu-mi convine ceva, zic. Dacă simt ceva, spun. De ce să mă chinui să țin evidența la pretexte?

 2. Să risc; când vine vorba de aventură, de oameni, de momente, trăiri, sentimente. Să încerc lucruri noi pentru că vreau EU, nu pentru că mi s-a impus sau m-a sfătuit cineva.

  Dacă am învățat ceva important anul ăsta, probabil că este mersul la risc. Și nu-ți zic că mereu va fi totul bine, că vei învăța ceva constructiv sau vei avea parte de aventuri sau de momente incredibile sau experiențe nemărginite. Te vei și lovi de asfalt, poate la propriu, o vei da în bară, vei cădea la pământ. Dar va merita într-un final și, ori de câte ori vei cădea, te vei ridica și vei încerca din nou și din nou și din nou.

 3. Cât de important este să mă apăr în mod independent de oameni, atât cunoscuți, cât și necunoscuți.

  Pe cât este de importantă independența ta, pe atât este de important și să o aperi. Am primit mult mai multe lovituri de la persoane apropiate, așa că încrederea ta ar trebui să fie acordată cu multă, foarte multă grijă.

 4. Să ocolesc situațiile de turmă. Doar pentru că cineva face un lucru, nu înseamnă că și eu trebuie să-l fac. Nu suntem roboței programați să facem aceleași lucruri, să arătăm la fel, să ne comportăm la fel. 

  Încearcă să te detașezi de lucrurile astea. Efectul de turmă e în floare, mai ales când vine vorba de stil, de fizic. Oamenii trebuie să-și aducă aminte ce înseamnă „originalitatea”, nu să se conformeze unor standarde impuse.

 5. Nu trebuie să accept orice de la oameni. Dacă nu-mi place cum se comportă cineva față de mine, adios.

  Nu sunt obligată să îi accept pe toți, nici chiar familie sau prieteni apropiați. Da, fac sacrificii și accept multe lucruri pentru ei, dar dacă văd că nu primesc același lucru în schimb, iar eu mă chinui degeaba, de ce să mai încerc? De ce să continui o relație cu o persoană dacă eu sunt singura care se implică?

 6. Nu mai fug după note. Nu mai fugi după acceptarea societății. Nu mai lua în seamă ceea ce se consideră normal sau acceptabil de către ceilalți, ci doar ceea ce consideri și valorifici tu cel mai mult.

  tumblr_nonv9zvSKQ1tka6elo2_r1_500

 7. Oamenii te vor urî. Așa, și?

  Să fim serioși, e imposibil să fim acceptați de către toți. Sunt oameni care nu ne suportă, iar ei se împart în două categorii: cei care ne fac să înțelegem asta de la început și cei care ascund asta sub forma „Draga mea/ Dragul meu / Prietene / Îmi pasă de tine ” cu zâmbetul pe buze și inima neagră.

 8. Nu mai lăsa cuvintele și părerea negativă, non-constructivă, a altora să te afecteze. 

  O lecție importantă pe care mulți nu o învață. Atâta timp cât oamenii nu au ceva bun de spus despre tine, nici nu are rost să-i asculți și mai ales să îi iei în serios. Cineva crede că arăți urât îmbrăcat într-un anume fel și că te face gras/prea slab? Să-i trăiască familia, treci mai departe.

 9. Nu-ți lăsa deoparte visurile în viață pentru alții. Niciodată, dar niciodată, să nu încetezi să lupți să ajungi acolo unde ți-ai propus când ai plecat la drum. 
 10. Mama întotdeauna are dreptate. 

  Dacă mama ta îți spune că acea fată nu-ți este o bună prietenă, dacă îți zice că acel băiat este toxic, că acea fată îți va face zile amare… că să ai grijă și toate sfaturile… Crede-mă, știe ce spune. Poate nu vei realiza la început, dar cu siguranță mai târziu îi vei da dreptate, ascultă la mine. Am fost și eu copilul rebel care nu credea, ba chiar îi spuneam „Știu eu ce fac!” dar lăsă-mă să-ți zic că nu, ceea ce făceam era greșit.

 11. Obișnuiește-te să ADMIȚI faptul că greșești, că îți este frică. A căuta ajutorul nu înseamnă că ești o persoană slabă de putere, ci dimpotrivă. A recunoaște faptul că ai nevoie de ajutor e un pas important spre maturizare. 

  Trebuie să începi să recunoști când îți este frică, indiferent dacă este o frică fizică sau psihică, pentru că în acest fel nu doar te cunoști pe tine mai mult, ci și dai dovadă de încredere de sine, oricât de greu ți se pare de crezut asta.

 12. Zâmbește. Cucerește lumea cu zâmbetul tău. O atitudine pozitivă îți poate aduce mult, mult, mult mai mult decât ai putea crede vreodată. Fii deschis cu lumea, fii tu, fii fericit pentru micile chestii ale vieții. 

  Cea mai importantă lecție am lăsat-o la urmă. Nu numai că m-a ajutat ENORM de mult simplul fapt că zâmbeam și eram deschisă cu oamenii, dar m-a dezvoltat la fel de mult și ca om. Am devenit mai sociabilă, mai deschisă către experiențe și oameni noi. Ai foarte mult de câștigat dacă pur și simplu zâmbești și îmbrățișezi lumea și pe tine (psihic vorbind).

Am multe alte lecții pe care mi-aș fi dorit să le știu, dar care mai era farmecul? Și chiar dacă le știam, așa cum probabil le știi și tu, important este să le accept, iar asta eu nu făceam. Așa că, deși probabil vei spune că știi aceste lucruri, nu înseamnă neapărat și că le accepți în sinea ta. Importantă este fericirea ta, dar la fel de importantă este și dezvoltarea psihică cum se cuvine – prin experiențe, oameni, care să crească odată cu tine.

Zi faină!

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply