Personalmente

Către anii de liceu – Partea I :

  Nu am terminat încă liceul, nu, deși sunt în primul semestru dintr-a XII-a. Dar m-am gândit de ceva zile să scriu puțin despre cam ceea ce  înseamnă liceul din punctul meu de vedere.

Boboc fiind, liceu cutreieram

 

Bobocimea e cea mai lejeră perioadă. Ajungi la un liceu nou (sau în cazul unora, ca mine, nu) și începe zarva. Descoperi lucruri și oameni noi, vezi ce fenomene de domni profesori și doamne profesoare ai, (cu tot respectul, unii își merită locul, alții îi pot înlocui și eu ), cunoști „frumusețile” liceului, sau cuplurile celebre ale liceului, sau fotografii, cântăreții, dansatorii, geniile liceului și așa mai departe. Doamne, să nu uităm de diriginți, Dumnezeu fie cu voi cei ce veți urma, că în ultimii ani, majoritatea au fost numai „pe privat”, așa cum spune tata (Adică îi lovește inspirația la pământ când vine vorba de voi, și nu glumesc aici ).

Boboc fiind, ești luat ușor de toți profesorii, cu fraze de genul „Sunteți la început”, „trebuie să vă acomodați”, „trebuie să învățați că la liceu e diferit față de generală” . Da păi bine, că noi nu știam! Dar, e diferit pentru toți. Eu de exemplu nu am simțit trecerea într-a IX-a, nu a trebuit să mă acomodez pentru că eram în largul meu, liceul meu.

Boboc fiind, vei pierde în mare parte legătura cu foștii colegi, indiferent de fraza „oriunde am merge, rămânem prieteni și împreună și bla bla floricele inimioare ” Nu. Realitatea e altfel. La liceu îți faci alți așa-numiți prieteni (Doamne, în primul an chiar recomand să îți alegi cu grijă cu cine interacționezi, nu știi în cine poți avea încredere până nu îi vezi în mai multe împrejurări cum se comportă cu voi), dar și hateri. Nu te gândi că vei avea hateri pentru că deschizi gura sau arăți cumva anume. Poți avea hateri și dacă ești măicuță, pentru că pur și simplu le vei fi antipatic/ă.

Boboc fiind, vei vedea cum încep bârfele. Și fie că le începi tu, fie altcineva, pe la urechile tale tot vor ajunge la un moment dat.

 

Boboc fiind, vor începe criticile. Indiferent ce faci,  niciodată nu e bine pentru ceilalți, deși asta nu prea ar trebui să ne intereseze. De ce te îmbraci așa, de ce te înțelegi bine cu profesorii, de ce , de ce, de ce. Ca și cum noi ar trebui să îi facem pe ei să fie mulțumiți.

Boboc fiind, vei începe să te schimbi încă din primul semestru, vrei nu-vrei, dar asta vei observa mai târziu.

Boboc fiind, recomand să răspunzi și să te dai bine și să vorbești cu profesorii încă de la începutul începutului! Nu cred că aveți idee cât de „life saving” e lucrul acesta! Cu cât arătați că știți de la început, că învățați și că nu faceți probleme, cu atât aveți mai multe avantaje.

 • O să vă dau un exemplu concret: o elevă care învață și arată că e activă și vorbește cu profesorii la oră, o elevă care stă în bancă tăcută și nu răspunde mai niciodată cu scuza că e timidă (înțeleg, serios, dar încerc să vă deschid ochii aici ) și o elevă care are pe frunte scris „necaz” (înțelegi ce vreau să zic)
 • La note, cine e mai avantajat?
 • Când nu v-ați pregătit, cine e mai avantajat?
 • Când vreți să vă învoiți sau chiar să plecați, cine e mai avantajat?
 • Când sunteți ascultați la oră și nu știți ceva, încercând să schimbați tema, cine e mai avantajat?
 • Sunt atât de multe lucruri care vă pot face anii de liceu mai lejeri, în schimbul unei relații de respect și amiciție cu profesorii. Pentru că în fond, sunt și ei oameni, nu e ca și cum o să te bată sau o să-ți pună 2 dacă vorbești cu ei. Bine, cu unii profesori nu se merită să faceți asta, dar n-aveți încotro. Liceul implică muuultă dramă și teatru și film și cărți.

Ei bine, și asta s-ar putea să-ți aducă ceva hateri, pentru că românii sunt mereu „ah păi de ce el și nu eu?!” dar nu fac nimic în privința asta decât înjură și critică, pentru că acesta le e scopul, să se conformeze prin răutăți că ei nu vor ajunge unde tu îți propui.

Boboc fiind, vei începe să simți tragedia momentului în care pici un test la care ai învățat mult și bine.

Boboc fiind, vei începe să observi toată drama care te înconjoară.

Boboc fiind, te va preocupa mai mult anul în sine, cu noii colegi și ce naibii să mai faceți și unde să mergeți și ce să ziceți.. decât orele în sine.

Boboc fiind, vei vedea și te vei integra în „bisericuțe, bisericuțe”.

Boboc fiind, vei realiza cât de mult  iubești weekend-ul. Mai mult decât înainte.

Boboc fiind, vei realiza că îți petreci 6,7 ore la școală spunând aproape zilnic „ce ore mai avem?ai învățat? ai făcut tema/aveam temă?! mi-e foame, dă-mi și mie, cine are un pix, ce zi e azi?,…”

Boboc fiind, vei avea Balul Bobocilor ♥ la care trebuie să te duci, pentru că apoi vei regreta că nu ai fost. E o amintire pe care poți să ți-o faci doar odată ( NU SE PUNE DACĂ TE DUCI LA BALUL ALTOR CLASE!! )

Da, sunt răutăcioasă, dar e realitatea. Și dacă asta e realitatea, atunci o să fiu și mai răutăcioasă.

Să mai scriu și partea a II-a? A X-a și a XI-a, în mare parte…

 

 

Share

Comments

comments

You may also like

4 Comments

 • ▼ Never Give Up ▲

  Da, vrem și clasa a X-a , a XI-a etc. etc. ^__^ Chiar sunt curioasă cum au văzut/văd ochișorii tăi liceul .

  November 25, 2014 at 6:02 PM Reply
  • Emma

   Ce a fost bobocimea, dar sincer, a XI-a mi-a plăcut cel mai și cel mai mult ♥

   November 25, 2014 at 6:06 PM Reply
 • Georgiana Tesu

  Woah, deci acum știu și eu mai bine ce mă așteaptă la liceu >.< Abia aștep :))

  November 25, 2014 at 7:19 PM Reply
  • Emma

   Depinde de tine cum îți faci anii de liceu :3 Baftă ♥

   November 25, 2014 at 7:36 PM Reply

  Leave a Reply