Studenție

Bea o cafea și nu te mai stresa, ascultă-mă!

D

ragă student sau elev ce trebuie să dea BAC-ul anul acesta: bea o cafea și nu te mai stresa. Stresul nu-ți face bine la corp și nici la minte, ba chiar, la propriu, stresul intens îți micșorează creierul. De ce ai vrea așa ceva? Hai să vorbim despre asta, nu vrei?

Hai să vorbim despre ce este important la momentul actual pentru tine. Să treci examenele presupun. Sau să fii fericit. Sau să-ți găsești jumătatea. Sau pur și simplu să te simți împlinit, singur/ă sau cu cineva. Sau să te distrezi, să ai timp să călătorești, să citești, să cânti să dansezi să compui să te joci să te uiți la filme. Atâtea lucruri de făcut, și noi zilnic spunem că „nu am ce face”.

Am intrat oficial în sesiune, este săptămâna colocviilor, unde am 5 colocvii, am scăpat de 2 deja, și stau foarte bine la capitolul stres deși mă mai prostesc eu pe la facultate că „nu știu”. Ei bine, nu e neapărat prosteală, poate chiar nu știu sau poate știu. Dar nu asta este ideea.

Ideea este că semestrul acesta încerc ceva ce nu am mai încercat până acum: să-mi țin sub control stresul și să realizez peste măsură faptul că ceea ce învăț este MULT MAI IMPORTANT decât NOTELE.

Știu că este ideea aceea că toate informațiile trebuie știute pentru sesiune, dar dacă înveți mecanic și apoi uiți materia, cu ce mă ajută 10-le în practică? Lasă-mă să-ți zic că la nimic. Degeaba te întreabă lumea cât ai luat la examen dacă peste 2 luni te întreabă cineva ceva din acele informații și tu nu mai știi nimic. Nu are rost să te stresezi să înveți ceva contra-timp dacă nu reții. Ce reții, înseamnă că mintea ta a codificat ca fiind ușor. Ce nu reții până la examen, nu e moarte de om, le recitești și recitești după aceea până înțelegi. 

Am atâtea exemple în jurul meu care efectiv se chinuie să citească și să rețină informații pe care NU le înțeleg, nu le văd noima, scopul, sensul, și îmi vine să intervin, dar până la urmă nu am dreptul să dau mai mult de un sfat, două, trei. Iar dacă oamenii nu înțeleg faptul că peste ani, în practică, nu te ajută toată materia reținută mecanic pentru examen, atunci… am să mai încerc să duc vorba mai departe.

Așa că dragul meu cititor, bea o cafea și  inspiră adânc. BACALAUREATUL este cel mai ușor examen al vieții. Treci de sesiune și licență, dizertație, apoi urmează partea grea: pune în aplicare tot ce ai învățat, în viață. Atunci e atunci, căci până în acel punct, scopul ți-a fost determinat, obiectivele propuse existente deja. Odată ce ai terminat, ce faci?

Întreabă-te, răspunde-ți, bea un ceai sau o cafea.

Trezește-te de dimineață și trăiește viața, nu doar exista.

Gândește, acționează, fii fericit/ă.

Iubește, ai încredere în tine, ascultă-ți instinctul.

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply