Studenție

9 emoții care îți necesită atenția mai mult decât ai crede

U

nul din cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în ultimul an este să-mi acord mai multă atenție mie. Să acord mai multă importanță gândurilor și sentimentelor mele. Să fiu mai egoistă când vine vorba de echilibrul meu fizic și mental, căci ce altceva ar trebui să fie mai important în perioada asta atât de zdruncinată?

Și, înainte de toate, ca să te fac să înțelegi de ce sunt importante acele 9 emoții și ce ar putea însemna, am să-ți vorbesc pe scurt despre… emoții.

Emoțiile organizează comportamentul, motivează acțiunile și gândirea. Poate ai auzit, poate nu, de Paul Ekman (a cărui carte, „Emoții date pe față” a și inspirat serialul „Lie to me” pe care îl recomand, are 3 sezoane și înveți foarte mult despre expresiile faciale), dar el a susținut existența a șase emoții primare: furie, bucurie, frică, dezgust, surpriză, dispreț. Albert Ellis consideră faptul că există emoții pozitive (ex. bucurie), negative funcționale (ex. îngrijorare) și negative disfuncționale (ex. furie, depresie). Uite și câteva fapte de care mi-am amintit scriind acest articol:

  • Știați că zâmbetul fals reprezintă o DISONANȚĂ între ceea ce gândim și ceea ce simțim?
  • Atunci când râdem, este eliberată endorfină și dopamină
  • Unul din primele semne ale fricii = tremurături în zona nasului
  • (Paul Ekman) Oamenii sunt capabili să creeze aproximativ 7000 de expresii faciale

despre emotii

» amărăciune «

… îți arată unde trebuie să acorzi atenție pentru a te reface, unde încă deții judecăți față de alții și față de tine.

» resentiment «

… îți arată faptul că trăiești mai mult în trecut și nu acorzi atenție prezentului unde te afli. Ți seamă mai mult de ceea ce s-a întâmplat, ceea ce s-ar fi putut întâmpla, decât să accepți faptul că nu mai poți schimba nimic.

» disconfort «

… îți spune că trebuie să acorzi atenție la ceea ce se întâmplă în acel moment, deoarece ai ocazia să schimbi ceva dacă acționezi și nu ignori. Ai ocazia să faci ceva ce în mod normal nu ai face.

» furie «

… îți arată pentru ce simți o pasiune, unde îți sunt limitele, îți lipsește controlul și judecata rațională, acceptarea situației.

» dezamăgire «

… îți arată că ai încercat, că te-ai implicat pentru ceva/cineva, că nu ai cedat apatiei și că încă îți pasă.

» vină «

… îți arată faptul că încă îți trăiești viața din așteptările celorlalți cu privire la ceea ce ar trebui să faci.

» rușine «

… îți arată faptul că internalizezi credințele altor oameni despre cine ar trebui să fii sau cine ești. Trebuie să-ți recapeți încrederea și să acorzi mai multă atenție propriei persoane.

» anxietate «

… îți arată că trebuie să te trezești în momentul ăsta, că trebuie să fii prezentă, conștientă de prezent, de tine, de sentimentele și dorințele tale. Îți arată că ești blocat în trecut și că trăiești cu frică de viitor, de persoane, momente.

» tristețe «

… îți arată adâncimea sentimentelor tale, cât de mult ții la persoane, la lume, la momente, sentimente. Îți arată cât contează pentru tine cei din jurul tău și cât contează ceea ce simți tu.

Sper să reții măcar cât este de important să te autoevaluezi și să-ți înțelegi emoțiile, cât este de important să ai grijă de ceea ce simți tu și, de asemenea, ceea ce simt ceilalți. Cu cât te înțelegi mai bine pe tine, cu atât îi vei înțelege mai bine și pe ceilalți.

Share

Comments

comments

You may also like

Leave a Reply