SuperBlog!

Plănuiesc construcția unei case de tip ananas și nu regret nimic!?

F

amilistă convinsă. Aceasta este una dintre caracteristicile care mă definesc ca persoană. Sunt o familistă și nu îmi este rușine să recunosc. Am fost crescută la casă, prin urmare așteptările mele cu privire la viitorul loc în care voi locui cu familia mea sunt destul de ample, de emoționante, de optimiste și pozitive. Cum vremurile în care trăim ne permit să facem o casă cu bugete potrivite pentru fiecare familie, de dimensiuni și forme care mai de care inventive, m-am gândit să-mi etalez imaginația și să enumăr ceea ce mi-aș dori ca adăpostul meu viitor să dețină. Ce mai stăm pe gânduri? Să creăm un proiect de casă!

Inițial, voiam să vorbesc despre un design al casei mai special. Poate o casă în formă de ananas. Sau o casă pădure, construită în jurul copacilor, dat fiind faptul că natura este un element absolut necesar pentru a crește armonios, în mod special pentru copii. Imaginația mea este plină de proiecte case care mai de care inventive. Așa că să începem să enumerăm câteva elemente moderne care asigură fericirea și bună-starea familiei!

Vorbeam mai devreme de construcția, de design-ul casei. Cu siguranță aș construi o casă unică, poate geometrică, spațioasă, ca atunci când oamenii intră pe ușă, să exclameze: ”Este mai mare în interior!”. Dacă, spre exemplu, chiar iau în serios tematica „ananas”, un evaluator ANEVAR s-ar lua cu mâinile de păr, în gândul său, evident.

Ce consider esențial la o casă în prezent? Spațiul de depozitare. Este cunoscut faptul că românii au obiceiul de a aduna și aduna lucruri de-a lungul anilor, de a le strânge într-un colț al casei, în mansardă sau în cutii de depozitare și deși se știe că sunt absolut inutile acele lucruri, pur și simplu le păstrăm. Schimbăm de-a lungul anilor mai multe scaune, pături, o mobilă de cafea; nu știm prea bine ce facem cu ele, căci rareori le vindem, ori le dăm sau le păstrăm. Prin urmare, o cabană din lemn, nu foarte mare, poate de 10 m² alături de garaj (un spațiu la fel de esențial căci în ziua de azi, familiile tind să aibă și câte două mașini) s-ar potrivi perfect.

Un alt punct cheie în construcția casei îl reprezintă intimitatea. Îți dorești o grădină în fața casei în care probabil vrei să te simți comod să tunzi iarba fără ca vecinul să te scruteze sau în care vrei să îți bei cafeaua liniștit/ă în canapeaua din terasa din fața casei, iluminată subtil noaptea. Intimitatea este asigurată printr-un gard din beton prefabricat sau lemn gros, lăcuit frumos. Iar grădina? Plină de plante, de brazi sau de tui, o serie impresionantă de flori, unele mai colorate ca altele. Simplitatea înseamnă eleganță. Bine, recunosc, un balansoar din lemn de nuc, lăcuit într-o nuanță caldă, de patru persoane , alături de o măsuță din fier forjat nu deranjează pe nimeni la cafeaua de dimineață sau la vinul de seară. Aș putea aduce vorba și de un drum din pietre de munte, pe care să pășim cu grijă pentru a nu aluneca în iazul de grădină din jurul balansoarului și a măsuței, în același timp înconjurând întreaga grădină din față. Sau crapii japonezi („koi”) veniți tocmai din Japonia pentru a aduce o pată de culoare fenomenală. Iar pentru amatorii de lumini artizanale, aș aprecia adăugarea unor corpuri de iluminat pentru grădină, în formă de piatră de munte, ce-și extrag puterea de la soare, adăugate de-a lungul drumului pavat de la porți și până la intrare. De asemenea, aș adăuga și doi stâlpi ornamentali de iluminat, înalți de doi metri într-o parte și în alta în fața casei.

Vorbeam de terasă în fața casei? Aceasta s-ar intinde pe toată lungimea casei, ornamentată, sau mai bine spus, protejată, de stâlpi din lemn de nu mai mult de un metru înălțime odată ce ai urcat cele trei, patru trepte din piatră de munte. Pentru că avem un balansoar în grădină, pe terasa ce iarna ar fi protejată de pereți din sticlă pentru a contempla la căldură stelele sau pentru a urmări picăturile de ploaie în plină toamnă în toată grația sa, s-ar afla o canapea plină de perne și acoperită în permanență de pături subțiri sau groase pentru a ne acoperi, indiferent de sezon. Acele nopți de vară răcoroase nu trebuie ignorate! Tot pe terasa din fața casei s-ar afla și o măsuță din lemn, pictată în nuanțele în care este vopsită casa, pe care se odihnește o carte și un suport de căni pentru acele dimineți de cafea sau ceai.

Primu lucru pe care l-aș construi în partea din spate a casei cu siguranță ar fi grătarul rustic: construit din cărămidă, cu uși din lemn lăcuit și cuptor pe lemne, dar și un rotisor și o chiuvetă din marmură. Dat fiind faptul că românul este un mare consumator de carne, în mod special de un grătar bine făcut atât de sărbători, cât și la aniversări sau ca la mine în familie, în fiecare sfârșit de săptămână; o casă fără un grătar este precum o grădină fără flori.

Pe lângă grătar, trebuie să existe și un loc în care să fie luată masa, nu? Drumul pavat se continuă pe lângă casă, peretele respectiv fiind acoperit de un grătar de susținere pentru plante agățătoare, practic, un perete viu, verzui, până în partea din spate a casei. Într-o parte a grătarului, se află un foișor nu foarte mare, cât pentru cinci, șase persoane, în care se află o masă rotundă din lemn, cu picioare ornamentate din fier forjat și scaune de asemenea din lemn, fiecare cu câte-o pernuță comodă. Tot în interiorul foișorului, pe părțile laterale, s-ar afla un suport de pahare și un suport de sticle.

Așa ar arăta, în mare parte, casa pe care aș începe să o construiesc (de aș avea oportunitatea) chiar și în acest moment. Dar, cu toate acestea, nu am spus tot. Am omis spațiul de joacă pentru copii, dar și spațiul de depozitare sau colțul, care nu este de fapt un colț ci o grădină separată de grătar și foișor, de grădinărit, în care mă asigur că familia va avea întotdeauna porția de legume și fructe chiar din grădina noastră. Dar acestea sunt detalii care se construiesc cu timpul. Cel mai important lucru este să fii fericit. Să fii fericit alături de familia ta, să fii fericit că ai un acoperiș deasupra capului și că în vremurile noastre, pe cât posibil, îți poți proiecta imaginația cel puțin la un aspect al construcției.

Fii bucuros chiar și din cele mai mărunte lucruri și din cei mai micuți pași pe care îi faci, deoarece cu optimism, voie bună și voință, casa visurilor tale s-ar putea transforma în realitate, iar AIA Proiect îți poate fi alături.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017!

Share:

Comments

comments