Studenție

Și s-a dus și primul an de facultate!

Nu pot să cred cât de repede a trecut timpul!

În primul rând, știu că nu am mai scris de atâta timp pe blog, probabil săptămâni, dacă nu chiar luni… Una din scuze probabil ar fi sesiunea, care a durat cam o lună, iar altă scuză ar fi… nu știu, timpul? Dispoziția? Nu am mai simțit nevoia să scriu pe blog, surprinzător.

Dar, uite că acum ne aflăm în iulie… Pe vremea asta anul trecut dădeam BAC-ul și nu aveam idee unde să intru la facultate, dar știam ce-i drept că eram pregătită de ea. Știam că mă voi descurca oriunde voi merge. Și, surprinzător, după ce 3 ani am crezut că voi merge la medicină, alt an am crezut că voi da la jurnalism, apoi alt an la Litere / Limbi străine, vorbim aici și de 2 sau 3 orașe diferite… Am ajuns la Psihologie, ultima din ultimele variante.

Să vă spun drept, îmi aduc aminte în octombrie cât de… derutată eram. Nu știam ce caut acolo. Nu știam nimic, eram nepregătită din punct de vedere al cunoștințelor, nu știam cu ce se mănâncă acest domeniu… Iar acum a ajuns să-mi placă surprinzător de mult.

tumblr_ni320lQ5x81riwa6vo1_1280

Trebuie să recunosc – libertatea nu m-a „stricat”, lucru de care sunt destul de mândră. Am crescut foarte mult în acest an, din nefericire nu și la înălțime (no haha).

Am cunoscut o mulțime de oameni frumoși, interesanți, nebuni, cretini, fascinanți, iubibili. Am cunoscut persoane de care aș vrea să mă țin toată viața și persoane pe care nici pe stradă nu vreau să le mai văd. Am ajuns să fiu mai selectivă, ceea ce este un mare avantaj atunci când ești singur într-un oraș străin. Oraș care acum îmi este ca a doua casă și de care îmi este tare dor când plec.

Pentru viitori studenți, am câteva… sfaturi (cele pe care sunt și eu în stare să le dau după doar un an, adică despre ce vorbim noi aici), mai ales pentru cei care s-au gândit la posibilitatea de a venit la Psihologie:

 1. Profită de viața de student pe cât poți (clișeic, știu). E un statut cu care să te mândrești, nu glumesc! Mai-mai să iau o pancartă pe stradă pe care să scrie că sunt studentă, pentru numele a tot ce există.
 2. Nu te baza că așa-zisele prietenii din primul semestru (sau primul an) vor ține tot anul, toată facultatea. Oamenii se schimbă. Vei vrea la început să te integrezi și îți recomand să fii deschis cu toți, dar prieten cu câțiva. Nu-ți trebuie o șatră de oameni să te simți bine dacă ai câțiva aproape care să fie pe aceeași lungime de undă pe tine. Învață să fii selectiv, dar totodată și să te modelezi după anumiți oameni de la care ai de învățat.
 3. Oamenii te vor schimba foarte mult. Faptul că vei fi singur te va schimba. Și va depinde de tine cum vei profita de acea libertate. Cunoștințele căpătate te vor schimba la fel de mult. Vei privi multe lucruri total diferit.
 4. Nu te arunca în relații de la început dacă ești singur/ă! Așteaptă să cunoști oamenii!
 5. Ah da, cel mai probabil îți vei schimba și „stilul” de a-ți alege și de a te apropia de oameni la un moment dat.tumblr_o6h8gcEI3d1tlrvfjo1_500
 6. Poveștile cu „Te duci bâtă la un examen, iei 10. Te duci învățat până-n gât, pici” e adevărată. Crede-mă. Contează să ai și norocul prostului, vorba aceea. Eu m-am stresat pentru 3 examene în tot anul, care mi s-au părut cele mai grele, am cedat nervos și am văzut că nu se merită. Deci luați totul cu calm.
 7. ÎNCEARCĂ tot ce poți nou! Mănâncă ceva ce nu ai mai mâncat înainte, vizitează locuri noi, străzi noi, încearcă să experimentezi cât mai multe lucruri!
 8. Ai grijă de tine. La modul serios, ai grijă ceea ce spui, ce faci, mai ales la început, prima-impresie nu se schimbă așa ușor.
 9. ÎNVAȚĂ. Nu te da șmecher. Dacă ai venit la facultate, și fă-o cu cap.
 10. Distrează-te cât poți. Vin-o la 8 dimineața cât de cât conștient. La 10 du-te la facultate. Toată treaba e așa obositoare, dar ai atâtea de povestit apoi.
 11. Este foarte important să accepți faptul că persoanele cu care erai odată apropiat, se vor schimba odată cu tine, indiferent că-ți va plăcea sau nu.
 12. Când vei veni acasă, nu căra după tine 19387432 lucruri inutile de care nu vei avea nevoie. ÎȚI SPUNE O PERSOANĂ CARE UN SEMESTRU ȘI-A CĂRAT GREUTATEA APROAPE ÎN TOATE WEEKEND-URILE ÎN CARE A FOST ACASĂ. Acum o să merg doar cu un rucsac.
 13. Dacă stai la cămin… ( Stai la cămin, e foarte fain dacă stabilești niște reguli de comun acord cu colegii), e viață. Căminul e viață. La propriu! Vei avea niște experiențe demne de povestit nepoților mai târziu!
 14. Restanța nu-i capăt de lume. Nu fii obsedat cu „fără restanțe!”. Nu ești student dacă nu ai restanțe.

Uite, treaba stă în felul următor. Fie că îți vei da seama sau nu, fiecare lucru nou pe care îl vei învăța, te va face să vezi lumea cu alți ochi. Facultatea e facultate, ești liber să faci ce vrei – dar dacă tot ai ajuns până aici, de ce să nu faci o treabă bună? 

P.S: M-am apucat iar să scriu la carte. Cine știe despre ce naiba va fi sau când o voi termina!

P.S 2: O să încerc să scriu mai des, promit! Vreau să schimb și tema la blog, dar banii de temă se duc pe altceva momentan, hăh.

P.S 3: Mai am alte 1000 de lucruri de spus aici, dar le voi integra în alte articole, promit!

Apreciezi?

Comments

comments

Author

amii.writes@yahoo.com
Blogger necunoscut și mândră absolventă a facultății de Psihologie. Iubitoare de cafea, ciocolată și dimineți răcoroase. Dacă și tu preferi conversațiile creative - ai ajuns unde trebuie.

Comments

July 7, 2016 at 10:46 AM

Schimbi tema? Dar îmi place tema… M-am atașat de ea. 🙁  Amii
  July 7, 2016 at 11:31 AM

  Și eu m-am atașat de ea, dar am o chichiță pe creier și nu pot scrie dacă mă deranjează ceva la design :)) Oricum, mai durează până să o schimb, mai scriu vreo 10 articole până atunci :)) :*Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *