Studenție

10 lucruri pe care le-am învățat la facultate fără să aibă legătură cu aceasta

C

ând am ajuns la facultate, am știut că mă voi schimba destul de mult, cel mai probabil încă din primul semestru, așa cum îmi spuneam. Am știut că trebuie să încep cu mintea goală, să fiu cât mai pregătită psihic astfel încât să asimilez cât mai multe lucruri care, spre deosebire de liceu, mă vor ajuta în viața de zi cu zi și nu numai. Am știut că trebuia să pornesc cu o altă mentalitate, pentru că era șansa mea să mă fac cunoscută așa cum sunt, nu cum ar trebui sau cum ar vrea alții să fiu – ca în liceu, unde toți am trecut prin perioada lipsei de identitate, neștiind cine suntem, de ce naiba facem anumite lucruri sau de ce naiba nu facem acele lucruri, înțelegi? Înțelegi?

Ideea e că acum, acordând puțină atenție, pot ajunge să primesc câte o mică lecție în fiecare zi. Acum, nu mai trăiesc pe principiul „asta e bine” și „asta nu e bine”, ci pe principiul „cât mă poate ajuta asta sau cât pot învăța din ea”. Am să-ți scriu în continuare câteva lucruri pe care nu doar le-am observat și învățat, ci le-am și acceptat și asimilat în mintea mea.

1. Trăiește pentru tine în fiecare zi

Bun, cred că este una din cele mai importante. Înainte aveam tendința de a pune dorințele și necesitățile altora pe primul loc absolut mereu. Nu mă gândeam la consecințe, la cum avea să mă afecteze pe mine, ci pur și simplu făceam acele lucruri.
Acum, în schimb, sunt o egoistă în cea mai mare parte a timpului, și nu-mi pare rău. Recunosc, încă mai pun dorințele și persoanele în general pe primul loc, însă acum analizez situația și în mod special, persoana. Oare merită să fac acest sacrificiu?

2. Priorități, priorități și iar priorități!
Înainte nu aveam priorități sau mai degrabă ocoleam momentul în care trebuia să mi le stabilesc. Totul era o înșiruire de sarcini pe care le aveam de făcut sau lucruri pe care voiam să le fac, dar doar cu gândul.
Acum nu stau să mă gândesc de două ori.

3. Cum să te simți mai comod ca acasă, cum?!
Un lucru pe care îl consider absolut fermecător este comoditatea pe care Sibiul mă face s-o simt. La mine în oraș îmi era rușine sau teamă să ies fără o anumită imagine sau fără să mă comport într-un anume fel.
Aici totul s-a schimbat. Am cunoscut o libertate atât de bine pusă la punct și atât de bine gândită (de mine, evident), încât am ajuns să fiu comodă cu mine însămi, lucru foarte dificil de simțit înainte. Am ajuns să fiu comodă cu gândul că „Băi. Dacă ieși în pijamale pe stradă să-ți cumperi o ciocolată de la non-stop, oamenii te vor judeca…. Eh, asta e!” Iar acest prag este destul de greu de trecut pentru multe persoane.

4. Facultatea nu este tot ce auzi, iar tot ce auzi poate fi facultatea
Derutant? E ca la televizor, când auzi tot felul de știri sau ca atunci când cineva îți povestește despre un loc sau despre o persoană. Tu îți faci o idee, îți formezi imagini și acțiuni în mintea ta – așa a fost și cu ideile preconcepute legate de facultate. Banalitățile cum că este mult de citit, nopți pierdute, multă cafea, distracție pe măsură, sesiunea e perioada de glorie a Satanei, cu 666 pagini de citit din iubire pentru cursuri ca scrisoare de dragoste de la el și așa mai departe. Toate acestea se pot întâmpla și fără să te afli la facultate. În schimb, nu prea aud pe nimeni vorbind despre cum se dezvoltă ca oameni în perioada facultății, despre lucrurile fenomenale pe care le-au citit sau aflat, despre câte foi au prăpădit pe același curs sau câte seri de gătit au avut. Despre câte locuri au văzut, despre sesiunea care i-au învățat ceva despre ei (chiar și faptul că pot dormi doar 3 ore pe noapte timp de 2 săptămâni, zic și eu) și așa mai departe. Oamenii fac cunoscute doar lucrurile universale, nu și cele particulare, altfel care ar mai fi farmecul?

5. Există un nume pentru tot ce faci și gândești
O chestie care m-a încântat la fel de mult este faptul că am ajuns să cunosc lucruri care credeam că sunt mult prea banale ca să… ei bine ca să poată fi definite sau discutate măcar. Ține minte: nimic nu e prea banal dacă decizi să îi acorzi puțină atenție.

tumblr_o44rr9HGtb1v1t9iuo2_500

6. Se schimbă modul în care privești oamenii
Fie că ne referim la persoane din trecutul nostru îndepărtat sau nu prea, fie că vorbim de persoane întâlnite (relativ) recent sau chiar necunoscuți, ajungi să te uiți la oameni diferit, cu alte gânduri în minte. Cu cât ajungi să te cunoști pe tine mai mult, cu atât începi să îi înțelegi și pe ceilalți mai bine și să renunți, măcar puțin, la prejudecăți. Cu cât înțelegi și treci tu însuți prin mai multe situații, cu atât vei acorda mai multă înțelegere celorlalți și îți vei vedea maturitatea cu proprii tăi ochi. Sau cel puțin așa ar trebui să decurgă toată chestia asta cu maturizarea și… înțelegi? Înțelegi?

7. Asimilează tot, tot, tot, absolut tot ce poți dintr-o zi obișnuită!
Am ajuns să fiu mai atentă la detalii, astfel încât aș putea să aduc în prezent un argument la ceva ce ai zis acum 5 luni. Am ajuns să fiu atentă cu ce să-mi ocup memoria și ce mi-ar prinde bine să știu pe viitor. Cataloghez situații, vorbe, momente, nu în bune sau rele, ci, cum am spus mai sus, pe principiul folosinței și învățării.

8. Nu suport oamenii care afirmă despre ei înșiși că sunt „mai maturi decât crezi și decât arăt” când tot ce fac este exact opusul
Băi oameni buni! Atâta vorbărie îmi strică liniștea și-mi debusolează nervii. Când tu îmi spui mie că-ți urăști părinții că nu-ți cumpără mașină sau nu-ți dau bani de ieșit, apoi îmi dai sfaturi pe care nu le-am cerut despre viață și despre cum ar trebui să-mi iubesc eu părinții – unde naiba e maturitatea aia despre care vorbeai? Unde-ți era, mă, maturitatea aia pe care o arunci în lung și-n lat? Atâtea vorbe și tot ce fac este să-mi demonstreze că adolescența nu trece așa ușor pentru unii. Mă disperă, zău.

9. Îmi stăpânesc dorința de a răni pe cineva psihic atât de tare, încât uneori chiar doare
Chiar încerc, zău, dar uneori e dificil să nu arunci o ironie ca la carte sau un sarcasm bine copt în minte. E dificil să nu-i arunci cuiva o lecție atunci când o cere parcă în genunchi. E dificil să nu înveți pe cineva minte cu un strigăt dement de „Trezește-te, biscuite, că-ți expiră ingredientele din tine!”. Dacă un lucru mă disperă mai mult ca ironia adresată mie, e prostia altora. Diferența e că pe ei nu-i doare.

10. Aventurează-te în necunoscut, ieși din anonimat, ieși din zona de confort. Descoperă lumea prin ochii tăi și profită de orice clipă atunci când o faci 
Dacă iubesc un lucru cu adevărat – acela este să călătoresc. Să văd cu ochii mei anumite orașe, peisaje, iar asta nu mă oprește să merg chiar și singură. Ce vreau să spun este că nu trebuie să aștepți momentul potrivit întotdeauna ca să faci ceva. Dacă simți, vrei și poți, dar nu ești sigur, FĂ-O. Ieși din zona ta de confort, descoperă lumea prin ochii tăi, lasă-ți amprenta în lume în locuri neobișnuite. Eliberează-te de tot, toți, toate și cutreieră pe unde îți poftește sufletul dacă ai ocazia. Fie și cu un ghiozdan în spate, ce contează? Nu am pus niciodată accent pe planuri, pe câți bani ar trebui să cheltui, fie că e vorba de 200 de lei sau de 10 lei sau cât de departe sau aproape vreau să ajung (nu mă refer acum la un bilet spre Japonia de exemplu hăhă, să fim realiști).

tumblr_o10vohONLn1r0zgxso1_540Ideea e că vreau să începi să visezi cu ochii deschiși și să simți libertatea pe care ți-o oferă aceste lucruri.

Vreau să înveți din călătoria ta, fie ea psihică sau fizică.

Vreau să trăiești – așa cum trăiesc și eu.

Să trăiești pentru tine, să trăiești pentru visurile tale, pentru satisfacția ta, pentru plăcerea ta, pentru a învăța că în viață, dacă nu trăiești, exiști degeaba.

Apreciezi?

Comments

comments

Author

amii.writes@yahoo.com
Blogger necunoscut și mândră absolventă a facultății de Psihologie. Iubitoare de cafea, ciocolată și dimineți răcoroase. Dacă și tu preferi conversațiile creative - ai ajuns unde trebuie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *