10 lucruri

15 sfaturi pentru scriitorul din tine

Untitled-1

1. Găsește-ți stilul 

Înainte să începi să scrii, întotdeauna trebuie să te gândești CE vrei să așezi pe hârtie sau să scrii în word, adică stilul care crezi că ți se potrivește. Pentru că nu poți să scrii romane polițiste și tu de fapt să dezvolți mai bine poveștile de ficțiune și nici să scrii drame când de fapt te pricepi la romantism.

2. Citește!

Știu că ți s-a tot spus asta și că este clișeic, dar citind îți dezvolți vocabularul, iar asta îți permite să scrii fraze care uneori te impresionează și pe tine.

Citește de la cărți care nu sunt în aria ta de confort până la cărți de care poate alții nici nu au mai auzit. Citește câte ceva din fiecare gen, așa îți va fi mult mai ușor să scrii atunci când vei da peste diferite momente ce practic îți vor cere să ai un vocabular anume.

3. Asigură-te că ai de unde să te inspiri

Nu, nu mă refer din cărți, nu e bine să plagiezi sau să „schimbi o idee care deja a fost luată”. Inspiră-te din poze, din instrumentale, nu ai idee cât de mult poate ajuta o linie melodică pe fundal atunci când scrii ! ( Recomand instrumentale pure, coloană sonoră, orice de genul acesta. Exemplu: Hans Zimmer, audiomachine, etc.)

4. GRAMATICA!

Cred că cel mai mare obstacol atunci când te apuci să scrii este gramatica. Mulți (inclusiv eu uneori și ma ales la început) nu scriu corect și nu au o înlănțuire adecvată a ideilor. Asigură-te întotdeauna că înainte să arăți cuiva ceea ce ai scris, lăsând la o parte faptul că poate ideea nu este bună, cel puțin gramatical să fie corect. E un început!

5. Acordă-ți timp

Atunci când începi să scrii ceva, închide internetul, îndepărtează-te de populație (familie, prieteni, etc), stinge televizorul și orice altceva ce ți-ar putea distrage atenția. Eliberează-te de nervi, de supărare, de gânduri în afară de ideile pe care le ai pentru scris. Ești doar tu, hârtia și pixul, sau doar tu și word-ul.

6. Nu folosi cuvinte complicate

Nu te gândi că dacă folosești cuvinte complicate, pe care și tu a trebuit să le cauți în dicționar, te va ajuta, în funcție de cititorii la care te adresezi. Nu toți cititorii vor sta să caute toate cuvintele folosite de tine, mai ales de genul „inebranlabil”sau mai știu eu ce. Și să fim serioși, nu toți știu ce înseamnă „inebranlabil” și nici nu cred că mulți ar fi interesați.

7. Nu aștepta să-ți vină inspirația, du-te tu la ea

E total greșit să spui „Nu scriu pentru că nu am inspirație acum…” . E ca și cum aș spune că „nu am chef azi de viață, o să iau o pauză de la ea”.

Inspirația vine pe parcurs, nu trebuie scrii doar și doar când ai chef, ci de fiecare dată când ai ocazia, asta dacă te pasionează. Fie că e 3 dimineața sau pe o căldură de 40 de grade la 2 după-masa sau pe un frig infernal pe timp de iarnă la 11 noaptea: vrei să scrii? Scrie!

8. Scrie ceea ce știi tu, ceea ce vezi tu, ceea ce simți tu

Ideea este că trebuie să scrii în primul rând ce este al tău. Ideile tale, gândurile tale, preferințele tale, POVEȘTILE TALE. Dacă pornești de la ideea „Vreau să scriu și eu o poveste despre vampiri” și nu creezi o altă lume, diferită față de celelalte, nu faci decât o copie. Și e ok, dar e pentru tine. Cititorii sunt în general foarte pretențioși: vor întotdeauna ceva asemănător cu ceva ce au citit, DAR totuși ceva mult mai diferit, altfel îți vor sări în cap cu „Asta deja am mai citit!”

9. Nu asculta sfaturile oricui

Mai ales dacă nu e în domeniu. Un autor cunoscut ( Neil Gaiman ) spunea că dacă cineva îți spune că ceva nu e bine în povestea ta sau că ceva nu se potrivește, aproape mereu au dreptate. Dar dacă îți spun exact ce este în neregulă și îți spun cum să schimbi, aceștia aproape mereu greșesc.

10. Niciodată nu planifica toată acțiunea

Lasă-te dus de val! Nu fi un scriitor fixist; nu planifica începutul, mijlocul și MAI ALES SFÂRȘITUL. Doar scrie cu o idee de bază în minte. Vrei să scrii o poveste de iubire neîmpărtășită? Rămâi la ideea asta de bază și doar scrie ce îți dictează  mâinile și mintea.

11. Ai încredere în tine

Nu te demoraliza dacă nu îți iese ceva sau ai un așa-numit „writer’s block” . Ia o pauză în care te relaxezi, ieși la aer liber, te plimbi, mergi într-o excursie. Nu citi și nu te gândi la nimic de scris. Doar relaxează-te, ideile vor reveni în scurt timp.

12. Încearcă să ocolești „obișnuitul”

Anton Chekhov relata : „Nu-mi spune că luna strălucește în miez de noapte, ci că lumina ei se oglindește într-o bucată de sticlă spartă” pe pământul cărămiziu.
Înțelegi ce spun? Încearcă să fii diferit. Doar pentru că un autor a scris în acest fel, nu înseamnă că și tu trebuie să te exprimi la fel.

13. Nu te gândi că vei termina într-o perioadă anume de timp

Cu siguranță nu. În mod special prima schiță, ciornă. Doamne, nici nu îți va veni să crezi de câte ori vei modifica ceea ce ai scris! Ideea este că întotdeauna să încerci să citești cu voce tare și dacă ai scris ieri, azi recitește ceea ce ai scris și ieri și cu o zi înainte și și mai înapoi dacă se poate. Recitește, întotdeauna se găsește ceva de schimbat.

14. Acceptă critica constructivă

Asta e, nimeni nu e perfect și nimănui nu îi iese din prima sau a doua sau a treia. Vei continua să greșești până vei ajunge la rezultatul dorit. Iar critica constructivă este foarte importantă căci, cum nu toți trăim în mintea ta și nu vedem cum gândești și cum îți imaginezi scrierile tale, e bine să știi cum cineva din exterior îți privește poveștile.

15. Iubește ceea ce scrii

Înainte să îi placă cuiva ceea ce ai scris, trebuie să îți placă ție. Trebuie să fii mulțumit cu fiecare frază scrisă și să fii mândru de opera ta, deoarece nu mulți sunt capabil să facă ceea ce faci tu. Iubește-ți opera, apoi arată lumii ceea ce mintea ta a putut crea.

Ce alte sfaturi crezi că ar fi potrivite pentru începători? Sper că te-am ajutat cât de cât și spor la scris și citit!

Dacă ai întrebări, dubii sau orice altceva, lasă un comentariu și îți voi răspunde cu cea mai mare plăcere.

Apreciezi?

Comments

comments

Author

amii.writes@yahoo.com
Blogger necunoscut și mândră absolventă a facultății de Psihologie. Iubitoare de cafea, ciocolată și dimineți răcoroase. Dacă și tu preferi conversațiile creative - ai ajuns unde trebuie.

Comments

Sheriful Stelar ^_^
August 1, 2015 at 1:42 PM

multumesc :3 aveam nevoie de astfel de cuvinte ^_^Sophie
August 1, 2015 at 2:05 PM

Yay bune sfaturi.♥
Voiam și eu un blog, dar după am realizat că nu e de mine.
Acum scriu fanfiction pe wattpad (meh mi se pare că mă pricep și am idei originale- prietenii îmi spun).
Și am o agendă în care comentez citate sau descriu locuri din poze tumblrish. ^^
P.S: Înainte să postez un capitol îl rescriu de 2-3 ori de la capăt, adaug detalii până sunt mulțumită de ce a ieșit. Sunt tare pretențioasă pf pf pf .
Abia aștept următorul post.♥ (închei cu o inimioară că așa-i frumos)  Amii
  August 1, 2015 at 2:25 PM

  Mă bucur că pot fi de ajutor, draga mea ♥
  Și eu tot cu fanfiction am pornit, stai liniștită! Cu timpul o să vrei mai mult și îți promit, când te vei simți pregătită, eu îți pot oferi un loc pe blogulețul meu să scrii :* Pentru că știu că poți și ești ambițioasă!August 1, 2015 at 2:12 PM

Tocmai am citit un articol asemanator care propunea aproape aceeasi pasi ca si tine in scrierea un articol de calitate.

Multumesc btw 😀 bafta cu blogul arata super dragut  Amii
  August 1, 2015 at 2:14 PM

  Eu știu că i-am promis unei cititoare că voi scrie acest post și m-am gândit la mine când am început, deoarece mie nu mi-a zis nimeni cum și ce să fac și ce să nu fac :))

  Și eu îți mulțumesc mult de tot ♥August 1, 2015 at 6:52 PM

În ultima periodă nu mai scriu aproape nimic. Ţi s-a intâmplat să nu poţi scrie ceva într-un anumit interval de timp?

Aveam nevoie de articolul ăsta btw. <3  Amii
  August 1, 2015 at 7:01 PM

  Da, chiar de multe ori mi s-a întâmplat, dar e ceva normal, stai liniștită :o3 Cred că cea mai lungă perioadă a fost de vreo 4,5 luni în care nu am scris nimic.
  Încearcă să faci ceva ce nu ai mai făcut până acum, caută un hobby nou, încearcă să afli lucruri care în mod normal nu ar avea de ce să te intereseze sau la care nu te-ai gândit până acum, chiar ajută ^__^

  Eu, spre exemplu, am început să gătesc prăjituri :)) ! Dar ai de unde alege :*M A R I A
September 5, 2015 at 3:58 PM

Ca și scriitor amator, aceste sfaturi sunt de folos.
Deși deja le folosesc, îți mulțumesc că te-ai străduit să le scrii.
Inspirația vine chiar și din lucruri mărunte, de pildă o floare. De multe ori mi-am simțit eul inspirat de ceva mărunt — de aici începe totul.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *